Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie

Dit is een massage die ik eigenlijk tijdens elke behandeling wel toepas omdat bijna iedereen wel ergens in het lichaam triggerpoints heeft. Vandaar dat ik iets meer vertel over deze massage. Veertig procent van ons lichaamsgewicht bestaat uit spieren, daarnaast bestrijken ze de grootste oppervlakte. Het is dan ook logisch dat wanneer er iets verkeerd loopt met onze spieren, ons spierevenwicht verstoord kan raken, met pijn als logisch gevolg. Door het verkeerd functioneren van spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, triggerpoints genoemd, die pijn veroorzaken.

Een triggerpoint is een gevoelige plek in een strakke streng spierweefsel dat pijn doet als je erop drukt. Als je erop drukt kan het de symptomen waarvan je last had opnieuw opwekken wat bevestigt dat dit het juiste punt is. De strakke streng is een gespannen bundel vezels die aanvoelt als een elastiekje of breinaald in de nabijheid van het triggerpoint. Vanuit het triggerpoint strekt hij zich in beide richtingen uit. Die strakke streng kan het meest problematische deel zijn van een klacht aangezien hij de beweeglijkheid beperkt omdat hij het vermogen van de spier om zich te verlengen aantast.

Een triggerpoint wordt meestal niet door U herkend, daar het meestal niet ligt op de plaats waar de pijn wordt ervaren. Triggerpoints (TP’s) ontwikkelen zich niet altijd in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is de oorzaak te vinden in een spier op afstand van de klacht.
Een aantal voorbeelden:

• Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door TP’s in de diepe kleine nekspieren ten gevolge van stress.
• Pijn aan de elleboog kan veroorzaakt worden door een TP in de grote borstspier, door een overbelasting, of door de ontwikkeling van een TP in een spier op het schouderblad.
• Een hernia-patient die na een rustperiode of revalidatie na een operatie pijn blijft houden. Door de verandering in de wervelkolom kunnen pijnpunten zich gaan ontwikkelen in bepaalde rug of bilspieren die de oorzaak zijn van de resterende pijn.
• Of iemand met pijn aan de schouder die niet reageert op inspuitingen of therapie, waarbij de oorzaak ligt in een overbelasting van een van de 19 spieren die schouderpijn kunnen geven.

Wat doet een triggerpoint therapie voor u?:

De massage bevordert de circulatie die beperkt is als gevolg van het verkrampte weefsel en zorgt voor een onmiddellijke strekking van verkrampte spiervezels binnen het triggerpoint. Na de massage laat ik u zien hoe u zichzelf kunt behandelen middels bijvoorbeeld een massagebal. Om te voorkomen dat deze uitleg onduidelijk wordt of te veel aan informatie verwijs ik u naar www.triggerpointboek.nl  Hier vindt u o.a. bij het onderwerp Pijn en Triggerpoints op alfabetische volgorde een aantal aandoeningen die te maken kunnen hebben met het aanwezig zijn van triggerpoints.

Voor meer informatie kun je hier een bericht naar ons versturen en nemen wij binnen 24 uur contact met je op!


Mijn naam is Monique Burger en ik wil u welkom heten bij Almere-Massage. In 2007 ben ik na het behalen van mijn diploma sportmassage mijn eigen praktijk Almere-Massage gestart. Inmiddels is deze aangevuld met certificaten van de opleiding Triggerpointcoach en heb ik het diploma voor Integraal Massagetherapeut behaald. Met deze kennis en ervaring van de afgelopen jaren heb ik een leuke en goed bezochte praktijk opgebouwd. Wil dan ook iedereen die mijn praktijk bezocht heeft en nog bezoekt bedanken voor het vertrouwen. Dat vertrouwen, uw enthousiasme, en het positieve resultaat van de behandeling zorgt voor een praktijk waar ik met heel veel plezier aan het werk ga. U bent dan ook van harte welkom!